ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ

ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ

Ο Γιανίτσαρος, ντυμένος από το βράδυ παλαιότερα και από νωρίς το πρωί σήμερα, είναι έτοιμος. Από μακριά ακούγεται ο λυπητερός ήχος του ζουρνά, καθώς συνοδεύεται από το βαρύ χτύπο του νταουλιού, που παίζει το μάσιμο. Πρόκειται για τον Ζαλιστό, ή Προσκύνημα, τη μελωδία ελεύθερου ρυθμικού ρυθμού που παίζουν συνέχεια οι οργανοπαίκτες, μέχρι να ολοκληρωθεί το μάσιμο. Στον ήχο της ο Γιανίτσαρος κινεί τα χέρια και το στήθος του ρυθμικά, ώστε να ακούγονται τα νομίσματα που έχει κρεμασμένα στο στήθος και να συμπληρώνει τη μελωδία του Ζαλιστού. Μόλις το μπουλούκι φτάσει στο σπίτι ο Γιανίτσαρος, τινάζεται δυο-τρεις φορές στο μπαλκόνι του σπιτιού του και, αφού πάρει χέρι τους σπιτικούς του και όλους όσοι βοήθησαν στο ντύσιμό του, πηδά τρεις φορές στα δύο πόδια. Αυτό σημαίνει: «Γεια σας! Φεύγω στο βουνό με τους Γιανιτσαραίους και δε θα με ξαναδείτε. Φτάνοντας στην εξώπορτα του σπιτιού του κάνει τρεις φορές το σταυρό του και στη συνέχεια χαιρετά όλους όσους ήρθαν να τον πάρουν. Ύστερα, πιασμένοι δυο-δυο κινούν να πάρουν τον άλλο Γιανίτσαρο ή Μπούλα (Νύφη).

Μόλις φτάσουν στο σπίτι της Μπούλας, πρέπει να τη βρουν έτοιμη. Η Μπούλα θα φιλήσει τα χέρια όλων των σπιτικών της και στη συνέχεια όλου του μπουλουκιού, των οργανοπαικτών και όλων όσοι παρευρίσκονται εκεί την ώρα που θα την πάρουν. Όλοι της δίνουν χρήματα, τα οποία παλαιότερα θα γίνονταν μπαρουτόβολα και ζαϊρέδες (τροφές για το ξεχειμώνιασμα) γι′ αυτούς που βρίσκονται στο βουνό και πολεμούσαν για τη λευτεριά του Γένους. Πα τους ανυπότακτους κλέφτες Ναουστιανούς και αργότερα για τους Μακεδονομάχους. Αυτός ο έρανος γίνεται από την Μπούλα όλη μέρα. Δώριζαν, παλαιότερα, ακόμα και οι Τούρκοι, χωρίς να γνωρίζουν ότι τα χρήματα που έδιναν θα στρέφονταν σαν σφαίρες εναντίον τους. Οι Μπούλες είναι μια-δυο στο μπουλούκι των Γιανιτσαραίων και αποκαλούνται μεταξύ του συννυφάδες. Αφού βάλουν δυο Γιανίτσαροι μια Μπούλα στη μέση, κινούν και παίρνουν και άλλο Γιανίτσαρο ή Μπούλα μέχρι να ολοκληρωθεί το μάζεμα.

Ο Αρχηγός ορίζεται στην αρχή της συγκρότησης του μπουλουκιού, έχει την ευθύνη για το μάζεμα του μπουλουκιού, κάθεται στο πίσω μέρος πλάι στους οργανοπαίκτες για να δίνει εντολές το τι τραγούδια πρέπει να αποδοθούν και  ελέγχει το μπουλούκι. Μπροστά βαδίζουν οι μικροί Γιανίτσαροι, οι οποίοι περίμεναν νωρίτερα στα σπίτια των μεγάλων Γιανιτσάρων κατόπιν οι έφηβοι και πιο πίσω οι παλαιότεροι.