Προετοιμασία

Προετοιμασία

Αν και η Νάουσα ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα στην σημερινή της τοποθεσία, οι κάτοικοι της νέας πόλης που προήλθαν από τις γύρω ορεινές περιοχές, όπου είχαν καταφύγει μετά την καταστροφή της  Μίεζας και άλλων ίσως πόλεων, κράτησαν κάποια έθιμα από την αρχαιότητα. Διάφορες γιορτές γινόταν τότε για την υποδοχή της Άνοιξης και προς τιμή του θεού του κρασιού και του γλεντιού Διόνυσου. Τα έθιμα αυτά μετά τον εκχριστιανισμό των κατοίκων διαδραματίζονταν την εποχή της Αποκριάς. Αυτά είναι η απαρχή του εθίμου των Γενιτσάρων και της Μπούλας, το οποίο πήρε την τελική μορφή και την ονομασία του την εποχή της Τουρκοκρατίας, οπότε συνδέθηκε έμμεσα με τους Εθνικούς μας αγώνες κατά των Τούρκων και έφτασε ως κλεφταρματολικό έθιμο μέχρι τις μέρες μας.

Παρ’όλο που η περίοδος της Αποκριάς διακατέχεται από μία ελευθερία έκφρασης, το συγκεκριμένο δρώμενο που είναι απόλυτα ανδροκρατούμενο, έχει αυστηρή τελετουργία όσο αφορά την ενδυμασία και την τέλεσή του. Έχει συγκεκριμένους χορούς και πατινάδες για κάθε γειτονιά. Το δρομολόγιο είναι καθορισμένο και ακολουθείται πιστά από τα μπουλούκια των Γενιτσάρων.

Έφτασε στην μεγαλύτερη ακμή του στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα και συνεχίζεται ανόθευτο μέχρι σήμερα από τους χορευτές του Ομίλου μας.